FNRS wedstrijden

Wedstrijden rijden:

Wanneer kan dat?

Zodra je in de 2e les (matig-gevorderd) zit mag je meedoen aan je eerste wedstrijd! En je begint dan met een F-1 proef.

De Proeven

De proeven zijn verdeeld in de klassen F1 t/m F20. In de proeven F1 en F2 komt geen galop voor. Om je goed voor te bereiden, is het verstandig om het FNRS handboek aan te schaffen. Hierin kan je de theorie terugvinden en ook een apart boekje met alle proeven. Dit boekje is verkrijgbaar in de kantine voor € 14,95.

Tevens is er een KNHS Dressuurproeven app beschikbaar voor € 4,99:
KNHS DRESSUURPROEVEN APP
Met de KNHS Dressuur- en menproeven app bereid je je optimaal voor op je dressuurwedstrijd. De app kost eenmalig €4,99 en is verkrijgbaar in de AppStore (voor iOS) en in de Google Play Store (voor Android).

Promotiepunten (PP)

Door middel van het behalen van een promotiepunt kan je doorstromen naar een volgende klasse. Je verdient een promotiepunt (PP) als je 210 punten of meer voor de proef hebt behaald. Als je in de F1 en F2 1 promotiepunt hebt behaald kan je promoveren naar resp. de F2 en de F3. Voor de F3 t/m F8 heb je minimaal 2 PP nodig om te kunnen doorstromen. Vanaf de F9 t/m F20 is het noodzakelijk om 3 PP te behalen voor de volgende klasse. Het maakt niet uit of je de PP hebt behaald in de A of de B versie. Je hoeft dus niet perse bij de A versie te beginnen. Je mag dus bijvoorbeeld 2 PP rijden in de A of de B versie. Het is verstandig om zelf goed bij te houden hoeveel PP je in een bepaalde klasse hebt behaald. Ook is het verstandig om de protocollen te bewaren. De jury schrijft erop wat er goed ging en waaraan je nog moet werken.

Theorie

Aan de even proeven (F2, F4, F6 enz.) zijn diploma’s verbonden. Tevens moet een ruiter voordat hij voor bepaalde proeven een diploma kan behalen, een theorie-examen afleggen. Dit geldt voor de proeven F2, F4, F6 en F10. Als de ruiter 210 punten voor de diplomaproef heeft gereden en daarbij in een eventueel theorie-examen 3 fouten of minder heeft gemaakt, krijgt hij zijn diploma voor het betreffende niveau. Het theorie-examen bestaat uit 10 meerkeuzevragen, per vraag zijn er 3 mogelijke antwoorden. De theorie-examens zijn niet moeilijk, maar een stimulans om het FNRS-handboek “Leer paardrijden met plezier” te lezen en zo van alles te leren over paarden en paardrijden.

Vaardigheid en oefenspringen

Heb je wel eens gedroomd om een sprongetje te maken ? Wanneer je 1 PP in de F4 hebt behaald, mag je al deelnemen aan de eerste Vaardigheidsproef. De Vaardigheidsproef bestaat uit een combinatie van dressuur, behendigheid en een klein sprongetje. Zodra je beide Vaardigheidsproeven hebt behaald, mag je ook deelnemen aan de proeven Oefen Springen, dit kun je zien als een klein springparcours !

FNRS paspoort

Wanneer je F-proeven wilt gaan rijden moet je in het bezit zijn van een ruiterpaspoort. Elke keer als je een wedstrijd gaat rijden moet je het paspoort inleveren bij het secretariaat. Als je een PP hebt behaald, dan krijg je voor die klasse een stempel in je paspoort.

Inschrijven

2 weken voor de wedstrijd op de zaterdagochtend vanaf 9.00 uur hangt de inschrijflijst op het prikbord in de hal. Er is altijd veel belangstelling voor de wedstrijden dus zorg dat je op tijd bent om in schrijven, want vaak is de lijst al heel snel vol ! Er kunnen maximaal 35 ruiters inschrijven. Een week voor de wedstrijd hangt de startlijst op het prikbord in de hal. Afzeggen kan alleen met een zeer goede reden anders ben je het startgeld verschuldigd.

De wedstrijddag:

Je moet zeker anderhalf uur van te voren aanwezig zijn want dan kan je je pony of paard poetsen en de manen invlechten. Hiervoor krijg je ook punten op je protocol. Vaak loopt je paard of pony een paar keer dus kijk even op de startlijst en spreek eventueel met de andere ruiters wat af om bijvoorbeeld samen te vlechten of te poetsen. Bij aankomst meld je je eerst in de kantine, zodat ze weten dat je er bent. Daar dien je ook meteen het startgeld te betalen en je ruiterpaspoort in te leveren.

Wedstrijdkleding

Bij het rijden van wedstrijden behoort ook een wedstrijdtenue. Het officiële wedstrijdtenue bestaat uit rijjasje met plastron en speld, witte rijbroek en witte handschoenen (handschoenen zijn niet verplicht maar als je ze draagt moeten het wel witte handschoenen zijn). Lange haren dienen in een knot/vlecht met een haarspeld met haarnetje te worden gedragen. Als je voor de eerst een wedstrijd rijdt is het niet nodig om meteen een officieel tenue aan te schaffen maar probeer wel zo veel mogelijk zwart/wit te dragen, bijvoorbeeld een zwarte sweater met witte blouse of polo eronder gecombineerd met een witte of zwarte c.q. donkere rijbroek. Om het compleet te maken mag je ook een wit schabrak onder het zadel leggen.

Voorlezen

Het is verstandig om de proef die je moet gaan rijden een paar keer heel goed door te lezen zodat je weet wat je moet gaan doen. Daarnaast zorgt de wedstrijdorganisatie ervoor dat er bij de F1 en de F2 iemand de proef voorleest. Vanaf de F3 moet je zelf voor een voorlezer zorgen, zorg dat je dat op tijd regelt !

De ringmeester

De ringmeester begeleidt het losrijden en zorgt ervoor dat je op tijd in de bak bent om je proef te rijden. De ringmeester is tijdens de wedstrijden de baas in de stal en in de bak. Je bent verplicht om naar de ringmeester te luisteren, dat geldt ook voor (groot)ouders en vriendjes en vriendinnetjes.

Rust rond de bak en op stal

Het is logisch dat het niet muisstil is tijdens de wedstrijden maar we moeten er wel aan werken om het zo rustig mogelijk te houden. Dus niet te luid praten en niet door de gangen rennen als er iemand zijn proef aan het rijden is. Dit is zowel voor de voorlezer, ruiter en jury erg vervelend.

Prijsuitreiking

Als alle ruiters uit jouw rubriek het proefje hebben gereden dan is in de kantine de prijsuitreiking. Er hangt meestal tijdens de wedstrijddag ook een briefje waarop staat hoe laat ongeveer de prijsuitreiking zal zijn. Om voor een beker in aanmerking te komen moet je wel zelf tijdens de prijsuitreiking aanwezig zijn !

Opruimen

Als jouw paard/pony na je proef niet meer hoeft te rijden mag hij terug naar stal. Zorg dat alle vlechtjes uit de manen zijn en je het zadel en hoofdstel weer op zijn plaats hangt. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van je eigen schabrak dan moet je het manege schabrak weer netjes onder het zadel vastmaken !
Wij hopen dat we jullie voldoende hebben geïnformeerd. Als er nog vragen zijn aarzel dan niet om deze aan de instructie te stellen !
Veel succes !