Huisregels

Bestemd voor ruiters en bezoekers
Ten behoeve van de veiligheid en paardrijplezier voor ons allen, kent de Balijmanege een aantal huisregels. Wij rekenen op je medewerking bij het naleven daarvan.

Wanneer je niet bekend bent bij ons bedrijf, wees dan zo vriendelijk om je na binnenkomst eerst even te melden bij een van onze personeelsleden en te informeren naar onze regels en veiligheidstips. Want een paard of pony kan tenslotte slaan of bijten als het onrustig wordt door een verkeerde omgang met het dier.

Voor iedereen geldt:

  • Toeschouwers dienen zich rustig te gedragen en mogen zich niet met de gang van zaken tijdens een les bemoeien.
  • Niet rennen of schreeuwen op stal.
  • In de stallen en te paard mag niet worden gerookt.
  • Aanwijzingen van het manegepersoneel en instructeurs dienen door iedereen te worden opgevolgd.
  • De stalgangen dienen altijd netjes te zijn.

Voor iedere ruiter geldt:

  • Tijdens het rijden worden de rijbaanregels in acht genomen.
  • Alcoholgebruik voor of tijdens het rijden is niet toegestaan.
  • Klanten of vrijwilligers mogen alleen paarden en pony’s poetsen, van en naar stal begeleiden en op- en afzadelen als dit onder toezicht van stalpersoneel gebeurt.
  • Klanten of vrijwilligers mogen paarden en pony’s zonder toezicht verzorgen als zij hiervoor een korte theoretische en praktische instructie hebben gevolgd.

Voor de beginnen ruiters c.q. nieuwe klanten geldt bovendien:

  • Bij het ontbreken van een geldig Ruiterpaspoort wordt de rijkunst van nieuwe klanten in de praktijk beoordeeld door een instructeur. Naar aanleiding daarvan wordt een passende les uitgezocht.
  • Bij de echte beginnerslessen is er altijd een 2e personeelslid of een ervaren persoon zowel in de stal als in de les aanwezig voor extra begeleiding.

 

Rijbaanregels

Bestemd voor alle ruiters bij de Balijmanege.

Net als in het normale verkeer gelden er ook regels in de rijbaan. Ruiters dienen zich aan onderstaande rijbaanregels te houden. Zijn één of meer regels je niet duidelijk, dan geeft je instructeur je hierop graag een toelichting.

  • Tijdens het rijden dienen alle ruiters een goed passend veiligheidshoofddeksel met gesloten kinband te dragen.
  • Tijdens het rijden dienen de voeten ruim in de stijgbeugel te zitten.
  • Tijdens het rijden dienen alle ruiters rijlaarzen te dragen óf stevige schoenen met gladde, doorlopende zool en hak, gecombineerd met chaps.
  • Tijdens het rijden dienen grote, uitstekende sieraden en te losse kleding te zijn af- c.q. uitgedaan.
  • Het voornemen om in of uit de rijbaan te gaan, moet luid en duidelijk worden aangekondigd en hiervoor moet toestemming gevraagd worden.
  • Op en afstijgen dient uitsluitend op de AC-lijn te gebeuren.
  • De combinatie die op de linkerhand rijdt, blijft bij het passeren van een tegemoetkomende combinatie op de hoefslag. Rechts houden dus!
  • (Uit-)stappen geschiedt uitsluitend op de binnenhoefslag.
  • Combinaties mogen elkaar niet de weg afsnijden en dienen elkaar bij het passeren voldoende ruimte te geven.
  • Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden.

 

Regels bij het buitenrijden

In de vrije natuur paardrijden is natuurlijk geweldig! Maar hou je daarbij wel aan de onderstaande regels.
Zo blijft paardrijden veilig voor jezelf, maar ook voor anderen en je paard of pony.

  • Alle ruiters van een groep die naar buiten gaat (openbare weg of natuurgebeid) moeten minimaal in staat zijn om zelfstandig te galopperen. Zij moeten worden begeleid door een instructeur, of anders in ieder geval door een ruiter die gekwalificeerd is om leiding te geven en die op de hoogte is van de verkeersregels.
  • De leider van de groep moet de deelnemende ruiters voor vertrek uitleg geven over de commando’s die onderweg worden gegeven, en ook over de algemene gedragsregels bij een eventuele val van een ruiter of het op hol slaan en dergelijke.
  • De leider van de groep beschikt over een mobiele telefoon met het alarmnummer, de nummers van de manege en dat van de dierenarts. Schakel de mobiele telefoon tijdens de rit uit in verband met mogelijke schrikreacties van de paarden.
  • Een groep die naar buiten gaat mag in totaal niet groter zijn dan 12 ruiters.
  • Ruiters die op een manegepaard individueel naar buiten gaan, moeten in het bezit zijn van een geldig Ruiterbewijs. Ruiters die op een eigen paard naar buiten gaan, moeten tot het behalen hiervan uitdrukkelijk worden gestimuleerd.
  • De instructeur moeten alle ruiters van zijn bedrijf die buiten willen rijden, inlichten over de eisen die aan het examen van het Ruiterbewijs verbonden zijn en de ruiters op hun verzoek opleiden voor het examen.
  • De huisregels en rijbaanregels gelden, voor zover van toepassing, ook bij het maken van buitenritten.
  • Bij het rijden in het donker of schemer dient de ruiter de wettelijke verlichting te voeren, conform artikel 36 ‘Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens’ (RVV) 1990.
    De ruiter moet rood licht naar achteren stralen en wit of geel licht naar voren voeren.
  • Het dragen van reflecterend materiaal aan paard en/of ruiter is sterk aan te raden.
  • Bij buitenritten met minder ervaren ruiters en/of kinderen is de aanwezigheid van een ervaren ruiter gewenst. Dit ter ondersteuning van de instructeur/begeleider.

 


Veiligheidstips nieuwe ruiters

Welkom op onze manege !

Je gaat paardrijden, en gelijk heb je! Het is een fijne en boeiende sport die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt beoefend. De Balijmanege vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels voor je op een rijtje gezet. Volg deze adviezen op zodat je ongevallen hopelijk kunt voorkomen en meer geniet van de paardensport.

Veiligheidshoofddeksel:
Wanneer er één beschermende maatregel van belang is, dan is het wel een goede hoofdbescherming. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor de risico’s die daarbij horen. In meer dan de helft van de gevallen wordt het ongeval veroorzaakt doordat je van je paard valt. Het dragen van een veiligheidscap met een CE-markering en het EN-1384-teken, is daarom tijdens het rijden op onze manege verplicht. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. Als je een veiligheidscap gaat aanschaffen laat je dan adviseren in een goede ruitersportzaak, de juiste maat is ook erg belangrijk!

Rijkleding:
Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de voet van je
laars bij een eventuele val in je stijgbeugel blijft hangen.

Draag daarom altijd:

  • Rijlaarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde doorlopende zolen en een hak (of jodphur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm.
  • Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag ook weer niet te los zitten of ‘wapperen’.
  • Onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op je huid. Draag te paard altijd een echte rijbroek.


Bodyprotector:
Nog niet verplicht, maar zeer aan te raden, is het gebruik van een bodyprotector, in ieder geval bij het springen. Deze beschermt de drager bij een val van het paard tegen eventueel rugletsel en beschadiging van inwendige organen zoals de milt, de lever en de nieren.

Paardrijlessen:
Les nemen is bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. Je moet goed weten hoe je daarmee moet omgaan. Zeker als je de kans op ongevallen zo klein mogelijk wilt maken. Omgaan met paarden en pony’s leer je tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn daarbij een voorwaarde.

Regels:
Op elke manege gelden regels. Onze huisregels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buitenrijden kun je lezen op de verschillende posters.

Meld gezondheidsklachten:
Wanneer je bepaalde problemen met je gezondheid hebt en daarvoor eventueel medicijnen gebruikt, dan is het verstandig dat je onze instructeurs daarvan op de hoogte stelt. In geval van nood weten zij dan beter hoe ze moeten handelen.

Paardenwelzijn

Wij zijn, net als jij, gek op onze paarden en pony’s! Hun welzijn vinden wij heel belangrijk. We doen er alles aan om ze bij ons heel goed te verzorgen en ze een fijn leven te bieden. Dagelijks worden alle paarden en pony’s losgelaten in de binnen- en/of buitenbak  daarnaast hebben ze op stal allemaal een binnen of buitenluik voor het onderlinge contact met elkaar. Om ze niet over te belasten werken we met een planning per paard of pony. Hun inzet is afhankelijk van een aantal factoren. Dit kan per paard of pony verschillen per type en intensiteit van het rijden (springles, bosrit, dressuurles etc.)

Wij hanteren ook een maximale belastbaarheid per paard en pony bepaald op basis van hun leeftijd, medische geschiedenis en wekelijkse inzet. We volgen hierin het advies van onze branchevereniging FNRS en de hippische sportbond KNHS.  Kijk hiervoor op www.fnrs.nl/maximale-belastbaarheid.

We vinden het belangrijk dat een paard of pony qua formaat en fitheid bij de ruiter past en andersom. Hierbij werken we o.a. met een gewichtslimiet.

–         bij pony’s tot 1.60 hanteren we een gewichtslimiet van max  80 kg

–         bij paarden van 1.60 en hoger hanteren we een gewichtslimiet van max  90 kg

Het gewicht is inclusief rijkleding, laarzen en cap.

Scroll naar boven