FNRS wedstrijden
Wedstrijden rijden:
Wanneer kan dat?
Zodra je in de 2e les (licht gevorderd) zit mag je meedoen aan je eerste wedstrijd! En je begint dan met een F-1 proef.
Ruiteropleiding Brons en zilver
De opleiding Brons bestaat uit de F-1 t/m de F-12. De ruiteropleiding Zilver is vanaf F13, daarna F-14 en F15 om vervolgens te kunnen doorstromen naar de B-proeven, L1 en L2 proeven. Vanaf september 2022 worden de nieuwe proeven gereden (versie 2022), de oude versie van 2016 kan niet meer worden gebruikt cq gereden. Heb je vorig seizoen met de oude proeven F-13 of hoger gereden dan kan je nu instromen met de F-13 van de nieuwe opleiding Zilver. Het nieuwe proevenboekje en de ‘Leer paardrijden met plezier deel 1 Brons’ inclusief het nieuwe proevenboekje en het boek ‘Leer paardrijden met plezier deel 2 Zilver’ is bij ons verkrijgbaar.
Promotiepunten (PP)
Door middel van het behalen van een promotiepunt kan je doorstromen naar een volgend niveau. Je verdient een promotiepunt (PP) als je 210 punten of meer voor de proef hebt behaald. Als je in de F1 en F2 1 promotiepunt hebt behaald kan je promoveren naar resp. de F2 en de F3. Voor de F3 t/m F8 heb je minimaal 2 PP nodig om te kunnen doorstromen. Vanaf de F9 t/m F12 is het noodzakelijk om 3 PP te behalen voor de volgende proef. Het maakt niet uit of je de PP hebt behaald in de A of de B versie. Je hoeft dus niet perse bij de A versie te beginnen. Je mag dus bijvoorbeeld 2 PP rijden in de A of de B versie. Het is verstandig om zelf goed bij te houden hoeveel PP je in een bepaalde klasse hebt behaald. Ook is het verstandig om de protocollen te bewaren. De jury schrijft erop wat er goed ging en waaraan je nog moet werken.
Voor de opleiding Zilver heb je voor de F-13 t/m F-15 ook 3 promotiepunten en maximaal 5 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef. Bij niveaus B, L1 en L2 zij 10 promotiepunten en maximaal 30 promotiepunten nodig om door te gaan naar het volgende niveau.
Diploma’s en speldjes
Om ruiters voor hun inspanning en ontwikkeling te blijven belonen zijn er binnen de verschillende fases diploma’s en/of speldjes te verdienen. Bij alle even proeven bij de opleiding Brons wordt tevens een theorietoets afgenomen en bij goed resultaat krijgt de ruiter een diploma. Bij het slagen van de 2e keer F4 en de F8 krijgt de ruiter tevens een speldje voor op hun rijjasje en na het afronden van de F-12 een bronzen speldje. Bij de opleiding Zilver zijn tevens diploma’s en speldjes te behalen: bij het is dat bij de F-15, B en L1.
Vaardigheid en oefenspringen
Heb je wel eens gedroomd om een sprongetje te maken ? Wanneer je 1 PP in de F4 hebt behaald, mag je al deelnemen aan de eerste Vaardigheidsproef. De Vaardigheidsproef bestaat uit een combinatie van dressuur, behendigheid en een klein sprongetje. Zodra je beide Vaardigheidsproeven hebt behaald, mag je ook deelnemen aan de proeven Oefen Springen, dit kun je zien als een klein springparcours !
FNRS paspoort
Wanneer je F-proeven wilt gaan rijden moet je in het bezit zijn van een ruiterpaspoort. Elke keer als je een wedstrijd gaat rijden moet je het paspoort inleveren bij het secretariaat. Als je een PP hebt behaald, dan krijg je voor die klasse een stempel in je paspoort. Voor de opleiding Zilver is een apart Ruiterpaspoort Zilver nodig en dat is hier bij ons aan te vragen.
Inschrijven
Vanwege de grote belangstelling voor de wedstrijden hebben we een nieuw inschrijfsysteem: per maand organiseren we nu 2 wedstrijden voor de F-proeven en de inschrijflijsten voor beide wedstrijden worden 2 weken van te voren opgehangen op zaterdagochtend om 9 uur. Het grote verschil komend seizoen is dat je dan een keuze maakt aan welke wedstrijd je die maand wil meedoen en daar schrijf je voor in, je mag dus niet voor beide wedstrijden inschrijven. Mocht er na zaterdag op een van de wedstrijddagen nog plaats zijn mag je alsnog inschrijven voor een 2e wedstrijddag.
De wedstrijddag:
Je moet zeker anderhalf uur van te voren aanwezig zijn want dan kan je je pony of paard poetsen en de manen invlechten. Hiervoor krijg je ook punten op je protocol. Vaak loopt je paard of pony een paar keer dus kijk even op de startlijst en spreek eventueel met de andere ruiters wat af om bijvoorbeeld samen te vlechten of te poetsen. Bij aankomst meld je je eerst in de kantine, zodat ze weten dat je er bent. Daar dien je ook meteen het startgeld te betalen en je ruiterpaspoort in te leveren.
Wedstrijdkleding
Bij het rijden van wedstrijden behoort ook een wedstrijdtenue. Het officiële wedstrijdtenue bestaat uit rijjasje met plastron en speld, witte rijbroek en witte handschoenen (handschoenen zijn niet verplicht maar als je ze draagt moeten het wel witte handschoenen zijn). Lange haren dienen in een knot/vlecht met een haarspeld met haarnetje te worden gedragen. Als je voor de eerst een wedstrijd rijdt is het niet nodig om meteen een officieel tenue aan te schaffen maar probeer wel zo veel mogelijk zwart/wit te dragen, bijvoorbeeld een zwarte sweater met witte blouse of polo eronder gecombineerd met een witte of zwarte c.q. donkere rijbroek. Om het compleet te maken mag je ook een wit schabrak onder het zadel leggen.
Voorlezen
Het is verstandig om de proef die je moet gaan rijden een paar keer heel goed door te lezen zodat je weet wat je moet gaan doen. Daarnaast zorgt de wedstrijdorganisatie ervoor dat er bij de F1 en de F2 iemand de proef voorleest. Vanaf de F3 moet je zelf voor een voorlezer zorgen, zorg dat je dat op tijd regelt !
De ringmeester
De ringmeester begeleidt het losrijden en zorgt ervoor dat je op tijd in de bak bent om je proef te rijden. De ringmeester is tijdens de wedstrijden de baas in de stal en in de bak. Je bent verplicht om naar de ringmeester te luisteren, dat geldt ook voor (groot)ouders en vriendjes en vriendinnetjes.
Rust rond de bak en op stal
Het is logisch dat het niet muisstil is tijdens de wedstrijden maar we moeten er wel aan werken om het zo rustig mogelijk te houden. Dus niet te luid praten en niet door de gangen rennen als er iemand zijn proef aan het rijden is. Dit is zowel voor de voorlezer, ruiter en jury erg vervelend.
Prijsuitreiking
Als alle ruiters uit jouw rubriek het proefje hebben gereden dan is in de kantine de prijsuitreiking. Er hangt meestal tijdens de wedstrijddag ook een briefje waarop staat hoe laat ongeveer de prijsuitreiking zal zijn. Om voor een beker in aanmerking te komen moet je wel zelf tijdens de prijsuitreiking aanwezig zijn !
Opruimen
Als jouw paard/pony na je proef niet meer hoeft te rijden mag hij terug naar stal. Zorg dat alle vlechtjes uit de manen zijn en je het zadel en hoofdstel weer op zijn plaats hangt. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van je eigen schabrak dan moet je het manege schabrak weer netjes onder het zadel vastmaken !
Wij hopen dat we jullie voldoende hebben geïnformeerd. Als er nog vragen zijn aarzel dan niet om deze aan de instructie te stellen !
Veel succes !